į pradžią turinys susisiekite  
Visa tiesa apie alyvuogių aliejų » Kokybiško alyvuogių aliejaus savybės

Išskiriamos trys pagrindinės kokybiško alyvuogių aliejaus savybės, kurias galime pajausti uoslės ir skonio receptoriais:

  • Kartumas
  • Pikantiškumas
  • Vaisiškumas 

Kartumas ir pikantiškumas liudija, kad aliejus pagamintas iš sveikų, žalių, nesunokusių alyvuogių ir kad aliejuje gausu polifenolių. Skinti tokias alyvuoges gali sau leisti tik aukščiausios kokybės siekiantys ūkiai, mat kuo alyvuogės labiau sunoksta, tuo daugiau aliejaus iš jų galima išspausti. Atkreipkite dėmesį į ūkio pateikiamą informacinę medžiagą, nuotraukas. Arba tiesiog apsilankykite derliaus nurinkimo ir aliejaus spaudimo metu ūkyje ir patys įsitikinsite, kokios kokybės žaliava naudojama  aliejui, kurį valgote, gaminti.

Beje, kartumą jaučiame liežuvio skonio receptoriais, burnoje. Tuo tarpu pikantiškumas apibūdinamas kaip gerklės kutenimas, šildymas aliejui besileidžiant gerklėje. Šių dviejų savybių nereikėtų painioti.

 

Vaisiškumui (maloniems aromatams ir skoniams) įtaką daro alyvuogės veislė (vien Italijoje jų priskaičiuojama kone 600, o visame pasaulyje virš 1500), klimatas, dirvožemis, laiko tarpas per kurį surenkamos alyvuogės ir išspaudžiamas aliejus, aliejaus spaudimo būdas ir sandėliavimas. Vaisiškumas gali būti  švelnus, vidutinis ir intensyvus.

Tikras alyvuogių aliejus turi skleisti malonius nosiai kvapus: šviežiai nupjautos žolės, artišokų, nesunokusių pomidorų, mėtų ar kitus.  Net ir nepatyręs ragautojas tikrai užuos kai kuriuos malonius aromatus. Tačiau jų išskiriama itin daug, todėl yra skirstomi į 10 kategorijų, o kiekvienos kategorijos aromatų sąrašas nėra baigtinis:

  • žoliški (šviežiai nupjautos žolės, šieno, eukaliptų, alyvmedžio lapelių, pomidorų lapelių)
  • prieskoninių žolelių (lauro lapų, mairūnų, bazilikų, mėtų, mirtų, samanų, čiobrelių, rozmarinų, raudonėlių, petražolių, šalavijų)
  • gėlių (levandų, rožių, ramunėlių, mimozų)
  • citrusinių vaisių (citrinų, apelsinų, bergamočių, greipfrutų)
  • baltųjų vaisių (abrikosų, obuolių, kriaušių, persikų)
  • egzotinių vaisių (ananasų, bananų, mangų, papajų, pasiflorų)
  • sausų vaisių/riešutų (migdolų, pinijų, pistacijų)
  • raudonųjų vaisių/ uogų (braškių, aviečių, žemuogių, mėlynių, serbentų)
  • prieskonių (cinamono, baltųjų pipirų, juodųjų pipirų, žaliųjų pipirų, vanilės, imbiero)
  • daržoviški (artišokų, šparagų, dagių, cikorijų, pupelių, pankolių, ridikų, salierų, gražgarsčių, pomidorų)

Kokį alyvuogių aliejų vartojate jūs?